Q4000 updated driver 256.02.25f01 break CUDA 4.0
  1 / 2    
Hello,

I am running a Mac Pro 10.6.8 64bit 12-core machine with two Q4000 mac GPUs and i just installed the new nvidia driver, 256.02.25f01, released today. Now my CUDA 4.0 development is broken. I reinstalled the display driver, then cuda driver, cuda toolkit, and cuda sdk but still i am getting this error,


/Developer/GPU Computing/C/bin/darwin/release $ ./deviceQuery
[deviceQuery] starting...
./deviceQuery Starting...

CUDA Device Query (Runtime API) version (CUDART static linking)

cudaGetDeviceCount returned 35
-> CUDA driver version is insufficient for CUDA runtime version
[deviceQuery] test results...
FAILED

Press ENTER to exit...


When i check the current driver running i get the correct, 256.02.25f01 display driver.


PLEASE HELP, i need my results for thesis completion.

Thanks!!!
Hello,



I am running a Mac Pro 10.6.8 64bit 12-core machine with two Q4000 mac GPUs and i just installed the new nvidia driver, 256.02.25f01, released today. Now my CUDA 4.0 development is broken. I reinstalled the display driver, then cuda driver, cuda toolkit, and cuda sdk but still i am getting this error,





/Developer/GPU Computing/C/bin/darwin/release $ ./deviceQuery

[deviceQuery] starting...

./deviceQuery Starting...



CUDA Device Query (Runtime API) version (CUDART static linking)



cudaGetDeviceCount returned 35

-> CUDA driver version is insufficient for CUDA runtime version

[deviceQuery] test results...

FAILED



Press ENTER to exit...





When i check the current driver running i get the correct, 256.02.25f01 display driver.





PLEASE HELP, i need my results for thesis completion.



Thanks!!!

#1
Posted 06/24/2011 10:10 PM   
[quote name='steveneliuk' date='24 June 2011 - 05:10 PM' timestamp='1308953427' post='1256195']
Hello,

I am running a Mac Pro 10.6.8 64bit 12-core machine with two Q4000 mac GPUs and i just installed the new nvidia driver, 256.02.25f01, released today. Now my CUDA 4.0 development is broken. I reinstalled the display driver, then cuda driver, cuda toolkit, and cuda sdk but still i am getting this error,


/Developer/GPU Computing/C/bin/darwin/release $ ./deviceQuery
[deviceQuery] starting...
./deviceQuery Starting...

CUDA Device Query (Runtime API) version (CUDART static linking)

cudaGetDeviceCount returned 35
-> CUDA driver version is insufficient for CUDA runtime version
[deviceQuery] test results...
FAILED

Press ENTER to exit...


When i check the current driver running i get the correct, 256.02.25f01 display driver.


PLEASE HELP, i need my results for thesis completion.

Thanks!!!
[/quote]

I have the same problem, I am using Mac OS X Lion 10.7 Release 4 and the Cuda applet in Preferences has the following message, see attached file:
[quote name='steveneliuk' date='24 June 2011 - 05:10 PM' timestamp='1308953427' post='1256195']

Hello,



I am running a Mac Pro 10.6.8 64bit 12-core machine with two Q4000 mac GPUs and i just installed the new nvidia driver, 256.02.25f01, released today. Now my CUDA 4.0 development is broken. I reinstalled the display driver, then cuda driver, cuda toolkit, and cuda sdk but still i am getting this error,





/Developer/GPU Computing/C/bin/darwin/release $ ./deviceQuery

[deviceQuery] starting...

./deviceQuery Starting...



CUDA Device Query (Runtime API) version (CUDART static linking)



cudaGetDeviceCount returned 35

-> CUDA driver version is insufficient for CUDA runtime version

[deviceQuery] test results...

FAILED



Press ENTER to exit...





When i check the current driver running i get the correct, 256.02.25f01 display driver.





PLEASE HELP, i need my results for thesis completion.



Thanks!!!





I have the same problem, I am using Mac OS X Lion 10.7 Release 4 and the Cuda applet in Preferences has the following message, see attached file:
Attachments

CUDA.jpg

#2
Posted 06/27/2011 01:00 AM   
[quote name='steveneliuk' date='24 June 2011 - 05:10 PM' timestamp='1308953427' post='1256195']
Hello,

I am running a Mac Pro 10.6.8 64bit 12-core machine with two Q4000 mac GPUs and i just installed the new nvidia driver, 256.02.25f01, released today. Now my CUDA 4.0 development is broken. I reinstalled the display driver, then cuda driver, cuda toolkit, and cuda sdk but still i am getting this error,


/Developer/GPU Computing/C/bin/darwin/release $ ./deviceQuery
[deviceQuery] starting...
./deviceQuery Starting...

CUDA Device Query (Runtime API) version (CUDART static linking)

cudaGetDeviceCount returned 35
-> CUDA driver version is insufficient for CUDA runtime version
[deviceQuery] test results...
FAILED

Press ENTER to exit...


When i check the current driver running i get the correct, 256.02.25f01 display driver.


PLEASE HELP, i need my results for thesis completion.

Thanks!!!
[/quote]

Based on my tests Mac OS X 10.6.8 works fine with the old driver 256.01.00f03, I had to revert back and CUDA is now working fine, as soon as I will upgrade to the new one it will stop working. I've validated that as well with Adobe Premiere Pro CS5.5, 10.6.8 + Old Quadro driver + CUDA 4.0.17 works perfect in Premiere with GPU acceleration.
[quote name='steveneliuk' date='24 June 2011 - 05:10 PM' timestamp='1308953427' post='1256195']

Hello,



I am running a Mac Pro 10.6.8 64bit 12-core machine with two Q4000 mac GPUs and i just installed the new nvidia driver, 256.02.25f01, released today. Now my CUDA 4.0 development is broken. I reinstalled the display driver, then cuda driver, cuda toolkit, and cuda sdk but still i am getting this error,





/Developer/GPU Computing/C/bin/darwin/release $ ./deviceQuery

[deviceQuery] starting...

./deviceQuery Starting...



CUDA Device Query (Runtime API) version (CUDART static linking)



cudaGetDeviceCount returned 35

-> CUDA driver version is insufficient for CUDA runtime version

[deviceQuery] test results...

FAILED



Press ENTER to exit...





When i check the current driver running i get the correct, 256.02.25f01 display driver.





PLEASE HELP, i need my results for thesis completion.



Thanks!!!





Based on my tests Mac OS X 10.6.8 works fine with the old driver 256.01.00f03, I had to revert back and CUDA is now working fine, as soon as I will upgrade to the new one it will stop working. I've validated that as well with Adobe Premiere Pro CS5.5, 10.6.8 + Old Quadro driver + CUDA 4.0.17 works perfect in Premiere with GPU acceleration.

#3
Posted 06/27/2011 01:28 AM   
[quote name='brosenz' date='26 June 2011 - 05:28 PM' timestamp='1309138084' post='1256827']
Based on my tests Mac OS X 10.6.8 works fine with the old driver 256.01.00f03, I had to revert back and CUDA is now working fine, as soon as I will upgrade to the new one it will stop working. I've validated that as well with Adobe Premiere Pro CS5.5, 10.6.8 + Old Quadro driver + CUDA 4.0.17 works perfect in Premiere with GPU acceleration.
[/quote]

How did you rollback to the March 2011 driver?
When I try this rollback, I get the message the stops me from doing so: "No Driver Update Needed - This system already has driver which support the NVIDIA graphics solution." Only option is Close.
[quote name='brosenz' date='26 June 2011 - 05:28 PM' timestamp='1309138084' post='1256827']

Based on my tests Mac OS X 10.6.8 works fine with the old driver 256.01.00f03, I had to revert back and CUDA is now working fine, as soon as I will upgrade to the new one it will stop working. I've validated that as well with Adobe Premiere Pro CS5.5, 10.6.8 + Old Quadro driver + CUDA 4.0.17 works perfect in Premiere with GPU acceleration.





How did you rollback to the March 2011 driver?

When I try this rollback, I get the message the stops me from doing so: "No Driver Update Needed - This system already has driver which support the NVIDIA graphics solution." Only option is Close.

#4
Posted 06/27/2011 01:28 PM   
[quote name='lightprism' date='27 June 2011 - 08:28 AM' timestamp='1309181284' post='1257029']
How did you rollback to the March 2011 driver?
When I try this rollback, I get the message the stops me from doing so: "No Driver Update Needed - This system already has driver which support the NVIDIA graphics solution." Only option is Close.
[/quote]

You have to use the old drivers from 03/22, open the package and inside there are 3 more packages, Video, Display and OpenGL, install each of them reboot and you will all set.
[quote name='lightprism' date='27 June 2011 - 08:28 AM' timestamp='1309181284' post='1257029']

How did you rollback to the March 2011 driver?

When I try this rollback, I get the message the stops me from doing so: "No Driver Update Needed - This system already has driver which support the NVIDIA graphics solution." Only option is Close.





You have to use the old drivers from 03/22, open the package and inside there are 3 more packages, Video, Display and OpenGL, install each of them reboot and you will all set.

#5
Posted 06/27/2011 02:39 PM   
This would be the link for the old driver?

Sorry wrong link

I think there is a newer one,
This would be the link for the old driver?



Sorry wrong link



I think there is a newer one,

#6
Posted 06/27/2011 03:55 PM   
Seems like a pretty sick joke or something,

Exact same code, and linked libraries.

Macbook pro 3.06Ghz intel core 2 duo, 8GB memory, 10.6.8, 9600m GPU, CUDA 4.0.17
*****Starting fft_GPU*****
*****Complete fft_GPU***** RunTime:time:0.34s
*****Starting GPU_recon*****
*****Complete GPU recon***** RunTime:time:4.04s


Mac Pro 12-core 2.66Ghz, 64GB memory, 10.6.8, dual quadro 4000s, CUDA 4.0.17, 256.01.00f03
*****Starting fft_GPU*****
*****Complete fft_GPU***** RunTime:time:7.46s
*****Starting GPU_recon*****
*****Complete GPU recon***** RunTime:time:6.57s

Very sad :-(

Nvidia seriously fix this!!! I have several quadroplex units, quadro 6000's, 5800's, common guys.


New results after driver fix and cuda update
Mac Pro 12-core 2.66Ghz, 64GB memory, 10.6.8, dual quadro 4000s, CUDA 4.0.17, 256.02.25f01
*****Starting fft_GPU*****
*****Complete fft_GPU***** RunTime:time:0.25s
*****Starting GPU_recon*****
*****Complete GPU recon***** RunTime:time:1.33s
Seems like a pretty sick joke or something,



Exact same code, and linked libraries.



Macbook pro 3.06Ghz intel core 2 duo, 8GB memory, 10.6.8, 9600m GPU, CUDA 4.0.17

*****Starting fft_GPU*****

*****Complete fft_GPU***** RunTime:time:0.34s

*****Starting GPU_recon*****

*****Complete GPU recon***** RunTime:time:4.04s





Mac Pro 12-core 2.66Ghz, 64GB memory, 10.6.8, dual quadro 4000s, CUDA 4.0.17, 256.01.00f03

*****Starting fft_GPU*****

*****Complete fft_GPU***** RunTime:time:7.46s

*****Starting GPU_recon*****

*****Complete GPU recon***** RunTime:time:6.57s



Very sad :-(



Nvidia seriously fix this!!! I have several quadroplex units, quadro 6000's, 5800's, common guys.





New results after driver fix and cuda update

Mac Pro 12-core 2.66Ghz, 64GB memory, 10.6.8, dual quadro 4000s, CUDA 4.0.17, 256.02.25f01

*****Starting fft_GPU*****

*****Complete fft_GPU***** RunTime:time:0.25s

*****Starting GPU_recon*****

*****Complete GPU recon***** RunTime:time:1.33s

#7
Posted 06/27/2011 05:55 PM   
Had a bad crash on the old driver, CUDA functioned just not very well.

Now ive installed the new driver (june 24, 2011), cleared the pram 5 times and my second card is detected but says driver is not installed.

Any thoughts?

Thanks,

update: removed the second card, slot 2, rebooted and cleared pram. Shutdown, installed second card, booted and finally i have all q4000's detected. CUDA doesnt work now, as the driver release and cuda version dont match.

Anyway, thats where im at.
Had a bad crash on the old driver, CUDA functioned just not very well.



Now ive installed the new driver (june 24, 2011), cleared the pram 5 times and my second card is detected but says driver is not installed.



Any thoughts?



Thanks,



update: removed the second card, slot 2, rebooted and cleared pram. Shutdown, installed second card, booted and finally i have all q4000's detected. CUDA doesnt work now, as the driver release and cuda version dont match.



Anyway, thats where im at.

#8
Posted 06/27/2011 06:27 PM   
We'll be releasing new CUDA 4.0.19 drivers soon to restore full CUDA support for Quadro 4000 on 10.6.8:

http://www.nvidia.com/object/mac-driver-archive.html
We'll be releasing new CUDA 4.0.19 drivers soon to restore full CUDA support for Quadro 4000 on 10.6.8:



http://www.nvidia.com/object/mac-driver-archive.html

Please send me a PM if I fail to keep up on replying in any specific thread or leave a driver feedback: Driver Feedback

#9
Posted 06/27/2011 07:07 PM   
[quote name='ManuelG' date='27 June 2011 - 02:07 PM' timestamp='1309201625' post='1257191']
We'll be releasing new CUDA 3.2.19 drivers soon to restore full CUDA support for Quadro 4000 on 10.6.8:

http://www.nvidia.com/object/mac-driver-archive.html
[/quote]

No new 4.x version?
[quote name='ManuelG' date='27 June 2011 - 02:07 PM' timestamp='1309201625' post='1257191']

We'll be releasing new CUDA 3.2.19 drivers soon to restore full CUDA support for Quadro 4000 on 10.6.8:



http://www.nvidia.com/object/mac-driver-archive.html





No new 4.x version?

#10
Posted 06/27/2011 07:10 PM   
He must have meant 4.x, as 3.2.19 would be taking us back to pre 4.0 CUDA.

Fingers crossed, i guess i will resort to writing.

Thank you for the acknowledgement of the problem,
He must have meant 4.x, as 3.2.19 would be taking us back to pre 4.0 CUDA.



Fingers crossed, i guess i will resort to writing.



Thank you for the acknowledgement of the problem,

#11
Posted 06/27/2011 07:14 PM   
Sorry. Fixed sentence. Thanks for catching that. :)
Sorry. Fixed sentence. Thanks for catching that. :)

Please send me a PM if I fail to keep up on replying in any specific thread or leave a driver feedback: Driver Feedback

#12
Posted 06/27/2011 07:34 PM   
[quote name='ManuelG' date='27 June 2011 - 02:34 PM' timestamp='1309203248' post='1257211']
Sorry. Fixed sentence. Thanks for catching that. :)
[/quote]

Thank you, any estimates for release time frame ?
[quote name='ManuelG' date='27 June 2011 - 02:34 PM' timestamp='1309203248' post='1257211']

Sorry. Fixed sentence. Thanks for catching that. :)





Thank you, any estimates for release time frame ?

#13
Posted 06/27/2011 07:59 PM   
After a few hours of effort this morning with the new CUDA driver and the new display driver i can finally say i have everything working again.

Process i found that finally worked, was to
1)install only one quadro 4000,
2)reset the pram (option-command-p-r all at the same time during boot before the gray screen),
3)install the new driver, requires reboot,
4)after successfully rebooting, shutdown and restart to make sure card is still running at 16x pcie. I had troubles with this as it was only showing 4x,
5)shutdown,
6)install second quadro 4000 in slot 2 and restart machine,
7)verify both cards are running at 16x with displays connected,
8)shutdown, verify again,
9)restart, verify again, i had troubles with this not working only after restarts i reset the motherboard switch between the pci-1 and pci-2 16x slots and restarted entire process.
10)install new cuda driver,
11)run tests like convolvefft on device 0, then device 1,
12)if it doesnt crash ur done.

Good luck!!!
After a few hours of effort this morning with the new CUDA driver and the new display driver i can finally say i have everything working again.



Process i found that finally worked, was to

1)install only one quadro 4000,

2)reset the pram (option-command-p-r all at the same time during boot before the gray screen),

3)install the new driver, requires reboot,

4)after successfully rebooting, shutdown and restart to make sure card is still running at 16x pcie. I had troubles with this as it was only showing 4x,

5)shutdown,

6)install second quadro 4000 in slot 2 and restart machine,

7)verify both cards are running at 16x with displays connected,

8)shutdown, verify again,

9)restart, verify again, i had troubles with this not working only after restarts i reset the motherboard switch between the pci-1 and pci-2 16x slots and restarted entire process.

10)install new cuda driver,

11)run tests like convolvefft on device 0, then device 1,

12)if it doesnt crash ur done.



Good luck!!!

#14
Posted 06/28/2011 08:02 PM   
Sorry for the late update but we posted the new CUDA driver today:

http://www.nvidia.com/object/macosx-cuda-4.0.19-driver.html
Sorry for the late update but we posted the new CUDA driver today:



http://www.nvidia.com/object/macosx-cuda-4.0.19-driver.html

Please send me a PM if I fail to keep up on replying in any specific thread or leave a driver feedback: Driver Feedback

#15
Posted 06/28/2011 09:51 PM   
  1 / 2    
Scroll To Top