Premiere Pro CD5.5 Crashing on launch in Lion with Geforce GTX 285
  1 / 2    
I am having issues running Premiere Pro on OS X Lion with an NVIDIA Geforce GTX 285. It is crashing on launch, and seems to be a CUDA issues. It seems that there is a new NVIDIA driver in Lion, as it is listed as 270.05.05f01, while the most recent NVIDIA drivers on their web site is 256.02.25f01. And checking the CUDA Preferences it lists the current CUDA Driver 4.0.19 but says an Update is Required (though it is the latest CUDA for Mac Driver on NVIDIA's Web site).

Since this is the relevant part of the crash log, it looks like a CUDA crash to me:


[code]0 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011769286f cuGraphicsGLRegisterImage + 435983
1 libcuda_270.05.00.dylib 0x00000001176c1e25 cuGraphicsGLRegisterImage + 629957
2 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011766efa9 cuGraphicsGLRegisterImage + 290377
3 libcuda_270.05.00.dylib 0x0000000117669a8b cuGraphicsGLRegisterImage + 268587
4 libcuda_270.05.00.dylib 0x0000000117671b0c cuGraphicsGLRegisterImage + 301484
5 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011766e2a7 cuGraphicsGLRegisterImage + 287047
6 libcuda_270.05.00.dylib 0x00000001176372f2 cuGraphicsGLRegisterImage + 61842
7 libcuda_270.05.00.dylib 0x0000000117637caf cuGraphicsGLRegisterImage + 64335
8 libcuda_270.05.00.dylib 0x00000001176d83c8 cudbgGetAPIVersion + 86952
9 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011762715c cuGLCtxCreate_v2 + 108
10 com.adobe.GPUFoundation.framework 0x000000010cf3fe4c GF::Device::InitializeContextAndLoadKernels() + 1948
11 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190b3e dvacore::threads::ExecuteTopLevelFunction(dvacore::threads::Allocated FunctionT<boost::function<void ()()> > const&) + 46
12 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190438 dvacore::threads::(anonymous namespace)::WrapGCDAsyncCall(void*) + 24
13 libdispatch.dylib 0x00007fff8f9887e9 _dispatch_worker_thread2 + 255
14 libsystem_c.dylib 0x00007fff8b2913da _pthread_wqthread + 316
15 libsystem_c.dylib 0x00007fff8b292b85 start_wqthread + 13[/code]
This looks like it is a driver issue with the new Lion Drivers for the Geforce GTX 285.

The only way I was able to get Premiere to launch was getting rid of the 5.5 folder from the Application Support:Adobe:Premiere Pro: folder. The program launched, but would not show any video in the sequence or from any clips, and once I quit the program, when I tried to relaunch I got the same crash again.
I am having issues running Premiere Pro on OS X Lion with an NVIDIA Geforce GTX 285. It is crashing on launch, and seems to be a CUDA issues. It seems that there is a new NVIDIA driver in Lion, as it is listed as 270.05.05f01, while the most recent NVIDIA drivers on their web site is 256.02.25f01. And checking the CUDA Preferences it lists the current CUDA Driver 4.0.19 but says an Update is Required (though it is the latest CUDA for Mac Driver on NVIDIA's Web site).



Since this is the relevant part of the crash log, it looks like a CUDA crash to me:





0   libcuda_270.05.00.dylib           0x000000011769286f cuGraphicsGLRegisterImage + 435983

1 libcuda_270.05.00.dylib 0x00000001176c1e25 cuGraphicsGLRegisterImage + 629957

2 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011766efa9 cuGraphicsGLRegisterImage + 290377

3 libcuda_270.05.00.dylib 0x0000000117669a8b cuGraphicsGLRegisterImage + 268587

4 libcuda_270.05.00.dylib 0x0000000117671b0c cuGraphicsGLRegisterImage + 301484

5 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011766e2a7 cuGraphicsGLRegisterImage + 287047

6 libcuda_270.05.00.dylib 0x00000001176372f2 cuGraphicsGLRegisterImage + 61842

7 libcuda_270.05.00.dylib 0x0000000117637caf cuGraphicsGLRegisterImage + 64335

8 libcuda_270.05.00.dylib 0x00000001176d83c8 cudbgGetAPIVersion + 86952

9 libcuda_270.05.00.dylib 0x000000011762715c cuGLCtxCreate_v2 + 108

10 com.adobe.GPUFoundation.framework 0x000000010cf3fe4c GF::Device::InitializeContextAndLoadKernels() + 1948

11 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190b3e dvacore::threads::ExecuteTopLevelFunction(dvacore::threads::Allocated FunctionT<boost::function<void ()()> > const&) + 46

12 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190438 dvacore::threads::(anonymous namespace)::WrapGCDAsyncCall(void*) + 24

13 libdispatch.dylib 0x00007fff8f9887e9 _dispatch_worker_thread2 + 255

14 libsystem_c.dylib 0x00007fff8b2913da _pthread_wqthread + 316

15 libsystem_c.dylib 0x00007fff8b292b85 start_wqthread + 13


This looks like it is a driver issue with the new Lion Drivers for the Geforce GTX 285.



The only way I was able to get Premiere to launch was getting rid of the 5.5 folder from the Application Support:Adobe:Premiere Pro: folder. The program launched, but would not show any video in the sequence or from any clips, and once I quit the program, when I tried to relaunch I got the same crash again.

#1
Posted 07/20/2011 07:50 PM   
Please perform a CUDA update through the preference pane. We are pushing a new driver to the developer site shortly, but the updater already has the new .21 driver.
Please perform a CUDA update through the preference pane. We are pushing a new driver to the developer site shortly, but the updater already has the new .21 driver.

#2
Posted 07/20/2011 08:43 PM   
Developer Drivers (4.0.21) for Lion support have been posted to our developer site.
http://developer.download.nvidia.com/compute/cuda/4_0/drivers/devdriver_4.0.21_macos.dmg
Developer Drivers (4.0.21) for Lion support have been posted to our developer site.

http://developer.download.nvidia.com/compute/cuda/4_0/drivers/devdriver_4.0.21_macos.dmg

#3
Posted 07/20/2011 09:03 PM   
I installed the new CUDA driver, but Premiere is still crashing, and the crash log looks the same.

[quote]0 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d34fcf cuGraphicsGLRegisterImage + 431039
1 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d645a5 cuGraphicsGLRegisterImage + 625045
2 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d117b9 cuGraphicsGLRegisterImage + 285609
3 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d0c53b cuGraphicsGLRegisterImage + 264491
4 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d1430c cuGraphicsGLRegisterImage + 296700
5 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d10ac5 cuGraphicsGLRegisterImage + 282293
6 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115cdb092 cuGraphicsGLRegisterImage + 62594
7 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115cdb6ec cuGraphicsGLRegisterImage + 64220
8 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d7ab78 cudbgGetAPIVersion + 87000
9 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115ccac0c cuGLCtxCreate_v2 + 108
10 com.adobe.GPUFoundation.framework 0x000000010cf3fe4c GF::Device::InitializeContextAndLoadKernels() + 1948
11 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190b3e dvacore::threads::ExecuteTopLevelFunction(dvacore::threads::AllocatedFunctionT<boost::function<void ()()> > const&) + 46
12 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190438 dvacore::threads::(anonymous namespace)::WrapGCDAsyncCall(void*) + 24
13 libdispatch.dylib 0x00007fff8c0737e9 _dispatch_worker_thread2 + 255
14 libsystem_c.dylib 0x00007fff91a393da _pthread_wqthread + 316
15 libsystem_c.dylib 0x00007fff91a3ab85 start_wqthread + 13[/quote]
I installed the new CUDA driver, but Premiere is still crashing, and the crash log looks the same.



0 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d34fcf cuGraphicsGLRegisterImage + 431039

1 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d645a5 cuGraphicsGLRegisterImage + 625045

2 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d117b9 cuGraphicsGLRegisterImage + 285609

3 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d0c53b cuGraphicsGLRegisterImage + 264491

4 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d1430c cuGraphicsGLRegisterImage + 296700

5 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d10ac5 cuGraphicsGLRegisterImage + 282293

6 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115cdb092 cuGraphicsGLRegisterImage + 62594

7 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115cdb6ec cuGraphicsGLRegisterImage + 64220

8 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115d7ab78 cudbgGetAPIVersion + 87000

9 libcuda_270.05.05.dylib 0x0000000115ccac0c cuGLCtxCreate_v2 + 108

10 com.adobe.GPUFoundation.framework 0x000000010cf3fe4c GF::Device::InitializeContextAndLoadKernels() + 1948

11 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190b3e dvacore::threads::ExecuteTopLevelFunction(dvacore::threads::AllocatedFunctionT<boost::function<void ()()> > const&) + 46

12 com.adobe.dvacore.framework 0x0000000100190438 dvacore::threads::(anonymous namespace)::WrapGCDAsyncCall(void*) + 24

13 libdispatch.dylib 0x00007fff8c0737e9 _dispatch_worker_thread2 + 255

14 libsystem_c.dylib 0x00007fff91a393da _pthread_wqthread + 316

15 libsystem_c.dylib 0x00007fff91a3ab85 start_wqthread + 13

#4
Posted 07/22/2011 01:08 AM   
I have exactly the same issue, installed the .21 driver and Premiere CS 5.5 crashes while starting, tried different alternatives with no luck. When I uninstalled Cuda, Premiere worked again (mercury playback engine software mode only).
I have exactly the same issue, installed the .21 driver and Premiere CS 5.5 crashes while starting, tried different alternatives with no luck. When I uninstalled Cuda, Premiere worked again (mercury playback engine software mode only).

#5
Posted 07/22/2011 02:42 AM   
[quote name='CiberlexMedia' date='21 July 2011 - 06:42 PM' timestamp='1311302557' post='1268923']
I have exactly the same issue, installed the .21 driver and Premiere CS 5.5 crashes while starting, tried different alternatives with no luck. When I uninstalled Cuda, Premiere worked again (mercury playback engine software mode only).
[/quote]


Confirmed for me as well. Removing the CUDA framework from my Library and Premiere Pro launches, but without CUDA support, basically making my GeForce GFX 285 useless.
[quote name='CiberlexMedia' date='21 July 2011 - 06:42 PM' timestamp='1311302557' post='1268923']

I have exactly the same issue, installed the .21 driver and Premiere CS 5.5 crashes while starting, tried different alternatives with no luck. When I uninstalled Cuda, Premiere worked again (mercury playback engine software mode only).







Confirmed for me as well. Removing the CUDA framework from my Library and Premiere Pro launches, but without CUDA support, basically making my GeForce GFX 285 useless.

#6
Posted 07/22/2011 03:59 PM   
[quote name='CiberlexMedia' date='21 July 2011 - 06:42 PM' timestamp='1311302557' post='1268923']
I have exactly the same issue, installed the .21 driver and Premiere CS 5.5 crashes while starting, tried different alternatives with no luck. When I uninstalled Cuda, Premiere worked again (mercury playback engine software mode only).
[/quote]

If your MacPro a 4,1? I have a MacPro4,1 Quad-Core 2.26x2. Someone on the Adobe forums is saying they are having no problem with a 3,1
[quote name='CiberlexMedia' date='21 July 2011 - 06:42 PM' timestamp='1311302557' post='1268923']

I have exactly the same issue, installed the .21 driver and Premiere CS 5.5 crashes while starting, tried different alternatives with no luck. When I uninstalled Cuda, Premiere worked again (mercury playback engine software mode only).





If your MacPro a 4,1? I have a MacPro4,1 Quad-Core 2.26x2. Someone on the Adobe forums is saying they are having no problem with a 3,1

#7
Posted 07/22/2011 08:16 PM   
I can not comment on if this a genuine bug or not, however, if you want to file a ticket so that NVIDIA engineering will look and respond, then you can do so by signing up to become a CUDA Registered Developer.

You can find the links to the application form here:
[url="http://developer.nvidia.com/join-nvidia-registered-developer-program"]http://developer.nvidia.com/join-nvidia-registered-developer-program[/url]

Please do complete all the fields - real people do review the applications :)
Once you join you will be sent details on how to login into our developer portal, and once in you will find links to the bug filing form near the top left of the portal.

Good Luck - and Thanks,
-Nadeem
I can not comment on if this a genuine bug or not, however, if you want to file a ticket so that NVIDIA engineering will look and respond, then you can do so by signing up to become a CUDA Registered Developer.



You can find the links to the application form here:

http://developer.nvidia.com/join-nvidia-registered-developer-program



Please do complete all the fields - real people do review the applications :)

Once you join you will be sent details on how to login into our developer portal, and once in you will find links to the bug filing form near the top left of the portal.



Good Luck - and Thanks,

-Nadeem

#8
Posted 07/22/2011 08:27 PM   
Check to see if you are booting 10.7 in 32 bit mode. If so, switch to 64 bit and your problem should be solved.
Check to see if you are booting 10.7 in 32 bit mode. If so, switch to 64 bit and your problem should be solved.

#9
Posted 07/23/2011 04:51 PM   
[quote name='H-Bomb' date='23 July 2011 - 08:51 AM' timestamp='1311439875' post='1269603']
Check to see if you are booting 10.7 in 32 bit mode. If so, switch to 64 bit and your problem should be solved.
[/quote]

Nope, I am in 64 bit mode.
[quote name='H-Bomb' date='23 July 2011 - 08:51 AM' timestamp='1311439875' post='1269603']

Check to see if you are booting 10.7 in 32 bit mode. If so, switch to 64 bit and your problem should be solved.





Nope, I am in 64 bit mode.

#10
Posted 07/23/2011 04:57 PM   
Hi, I uninstalled the previous version of Cuda, rebooted the computer, installed the new developer drivers, rebooted and launched OS X while holding 6 + 4 to boot the 64 bit kernel and I can confirm in my computer GTX285 is working with Premiere CS 5.5. I just got to find a way for Lion to boot in 64bit mode by default.
I'm running a Mac Pro 2 x 2.26 Quad Core with 24Gb of memory.
Hi, I uninstalled the previous version of Cuda, rebooted the computer, installed the new developer drivers, rebooted and launched OS X while holding 6 + 4 to boot the 64 bit kernel and I can confirm in my computer GTX285 is working with Premiere CS 5.5. I just got to find a way for Lion to boot in 64bit mode by default.

I'm running a Mac Pro 2 x 2.26 Quad Core with 24Gb of memory.

#11
Posted 07/24/2011 02:43 PM   
jonalee,
Are you using Adobe Premiere Pro CS5 version 5.5?
jonalee,

Are you using Adobe Premiere Pro CS5 version 5.5?

Please send me a PM if I fail to keep up on replying in any specific thread or leave a driver feedback: Driver Feedback

#12
Posted 07/25/2011 09:29 PM   
We reproduced the bug in 32bit mode.
The workaround until the bug is fixed is to boot the machine in 64bit mode.
We reproduced the bug in 32bit mode.

The workaround until the bug is fixed is to boot the machine in 64bit mode.

#13
Posted 07/25/2011 10:09 PM   
For those who wish to boot up into Lion in 64-bit mode, here is a KBA describing the process:

http://support.apple.com/kb/ht3773

To select the 64-bit kernel for the current startup disk, use the following command in Terminal:

sudo systemsetup -setkernelbootarchitecture x86_64
For those who wish to boot up into Lion in 64-bit mode, here is a KBA describing the process:



http://support.apple.com/kb/ht3773



To select the 64-bit kernel for the current startup disk, use the following command in Terminal:



sudo systemsetup -setkernelbootarchitecture x86_64

Please send me a PM if I fail to keep up on replying in any specific thread or leave a driver feedback: Driver Feedback

#14
Posted 07/25/2011 10:56 PM   
[quote name='ManuelG' date='25 July 2011 - 01:29 PM' timestamp='1311629382' post='1270446']
jonalee,
Are you using Adobe Premiere Pro CS5 version 5.5?
[/quote]

Yes 5.5, and thanks for the terminal command to go around the issue for the moment.
[quote name='ManuelG' date='25 July 2011 - 01:29 PM' timestamp='1311629382' post='1270446']

jonalee,

Are you using Adobe Premiere Pro CS5 version 5.5?





Yes 5.5, and thanks for the terminal command to go around the issue for the moment.

#15
Posted 07/26/2011 01:33 AM   
  1 / 2    
Scroll To Top